El transport d'animals vius durant l'estiu no podrà superar els 35ºC

14-06-2022 - 11:05 -

El transport d'animals vius durant l'estiu no podrà superar els 35ºC

El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació i el conjunt de les comunitats autònomes activen, a partir d'aquest dimecres 15 de juny, el pla d'actuacions per controlar la temperatura als transports d'animals vius durant aquest estiu. Les mesures afecten els desplaçaments de més de 8 hores amb destinació a altres països, tant de la Unió Europea com de països tercers.

La normativa comunitària estableix que als trasllats llargs d'animals vius per carretera (èquids, bovins, ovins, caprins i porcins) s'ha de mantenir, a l'interior del vehicle, un interval de temperatura de 5ºC a 30ºC, amb una tolerància de +/ - 5ºC en funció de la temperatura exterior. Per tant, el vehicle ha d'estar equipat amb un sistema de control i de registre de la temperatura.

Del 15 de juny al 15 de setembre, l'autoritat competent al lloc d'origen verificarà que les previsions de temperatura durant el viatge es mantindran en els intervals que marca la normativa comunitària, i no s'autoritzaran els trajectes la previsió dels quals superin els 35ºC.

A més, una vegada autoritzat el desplaçament, l'autoritat competent sol·licitarà a l'organitzador que, juntament amb la devolució del quadern de bord obligatori, s'enviïn els registres de temperatura realitzats durant tot el trajecte per comprovar que s'han complert els rangs de temperatura previstos a la legislació vigent.

Tal com es realitza des de l'any 2019, aquest pla complementa altres controls que fan els cossos i les forces de seguretat de l'Estat de forma independent o en col·laboració amb les autoritats competents del conjunt de les comunitats autònomes.