Asoprovac demana al Govern flexibilitzar les ajudes a la sequera

12-05-2023 - 09:48 - boví

Asoprovac demana al Govern flexibilitzar les ajudes a la sequera

L'Associació Espanyola de Productors de Boví de Carn (Asoprovac) ha enviat una carta al ministre d'Agricultura en què mostra el malestar per l'exclusió del boví d'engreix del paquet d'ajudes a la sequera recentment aprovat, ja que és un dels sectors més afectats per les conseqüències greus dels efectes derivats de la sequera sobre el preu de l'alimentació.

Segons l'associació, els productors de boví observen impotents com el cost d'alimentació dels seus animals està pujant de manera desmesurada i imparable, conseqüència d'una sequera mai vista al sud d'Europa que pot provocar caigudes a les collites de cereals, fenells i farratges dentre un 70 i un 100%. Aquest efecte, asseguren, s'afegeix a l'escalada de preus que va ocasionar la guerra d'Ucraïna.

Ricard Godia, president d'Asoprovac, es mostra molt preocupat davant del paquet d'ajudes, per la qual cosa ha afirmat: “Resulta decebedor que, en el cas del boví de carn, les ajudes es limitin exclusivament a l'extensiu, mentre que sí que es dediquin a subsectors d'idèntiques característiques al de l'engreixament de vedells. De fet, algunes de les principals regions productores com Catalunya ja han reduït les entrades de vedells per engreix al voltant d'un 40% aquest darrer mes, com a conseqüència de l'actual escalada de preus.”

Asoprovac recorda que el boví de carn és un dels sectors més vulnerables a les fluctuacions de les primeres matèries, que suposen entre un 55 i un 60% dels costos de producció. Per això, insisteix en la urgència d'habilitar ajudes per compensar la reducció de producció en boví d'engreix i reclama suport per compensar l'increment de preu dels pinsos i farratges, obviant el mode de producció. “Es tracta d‟una situació extraordinària i requereix mesures excepcionals. La sequera l'estem patint tots, i especialment el boví d'engreix”, afegeix Godia.

Tota aquesta situació succeeix el primer any d'aplicació d'un pla estratègic de la PAC que maltracta en certa manera el boví de carn en conjunt i especialment el d'engreix. Això, unit a la conjuntura actual, està empenyent el sector a una situació d'extrema fragilitat i debilitat competitiva respecte a altres espècies, i fins i tot, respecte als seus companys comunitaris. "La decisió de deixar l'engreix de boví també fora de l'àmbit d'aquestes ajudes és la punta que faltava al sector", es lamenta Godia.

Asoprovac considera que hi havia alternatives més democràtiques, justes, i eficients a l'hora de plantejar aquesta solució: en comptes de centrar-se en determinats sectors, es podria haver intentat establir ajudes per pal·liar l'increment de costos més generals, com, per exemple, ajudes al transport de farratges i palla, tal com ja s'ha plantejat en el passat a algun altre país europeu. A més, es podria establir la prohibició transitòria de l'ús d'aliments aprofitables per a consum animal per a la producció d'energia.

De la mateixa manera, a la carta que el president de l'entitat ha remès al titular del MAPA, ha sol·licitat que insisteixi a la Comissió Europea sobre la dramàtica situació del sector ramader espanyol i que adoptin de manera “immediata i urgent” mesures excepcionals addicionals. L'objectiu d'aquesta petició, apunten, és intentar pal·liar, almenys parcialment, la situació d'extrema carestia de farratges i pinsos, i el seu devastador efecte per a la ramaderia espanyola. En aquest sentit, afegeixen que, si continua aquesta situació, les conseqüències seran encara més dramàtiques que les de les campanyes 2011-2012, quan el sector boví de carn va reduir fins a un 10-15% la producció de carn.

Davant aquest estat de la situació, Asoprovac insta l'actual ministeri a actuar de manera enèrgica i decidida, per tal de no haver de lamentar en el futur “el daltabaix” del sector productor de carn en primer terme i, posteriorment, el sector agroindustrial (indústria càrnia, fàbriques de pinso, transportistes, sanitat, etc.) que en depèn directament.