Cau per primera vegada la superfície de préssec i nectarines plantades a Catalunya

22-05-2019 - 14:45 - fruita

Cau per primera vegada la superfície de préssec i nectarines plantades a Catalunya

Catalunya ha reduït, per primera vegada des que es tenen dades, la superfície global de préssec i nectarines plantades. En hectàrees, el descens és d'un 6% i passa de les 22.673 de l'any 2018 a les 21.395 del present exercici. Ho han explicat el director general d'Afrucat, Manel Simon; el director general d'Alimentació del Departament d'Agricultura, Carmel Mòdol, i el president del Comitè d'Os de Afrucat, Sisco Palau.

Segons Efe Agro, Palau ha explicat que aquest any es preveu un "problema afegit" en el desenvolupament de la campanya, com és l'increment previst de la mà d'obra al camp i en la central. En aquest sentit, Palau ha valorat que aquest increment pot suposar un "encariment" del 10% dels costos en el camp i un 10% més dels costos en central, el que podria representar al voltant de 3 cèntims més per quilo. "Si es confirma aquesta pujada de salari, serà imprescindible repercutir aquests costos en el preu de la fruita", ha advertit el president del Comitè d'Os d'Afrucat.

Per la seva banda, Mòdol ha anunciat que s'ha publicat l'Ordre que possibilita que, a partir d'aquest dimecres 22 de maig i fins al 14 de juny, els pagesos puguin fer la declaració de la superfície que volen arrencar de préssecs i nectarines. Aquesta declaració, ha explicat, es podrà materialitzar fins el 15 de maig de 2020, amb la previsió d'una disminució neta de 2.000 hectàrees. Aquestes accions, ha afegit Mòdol, han d'anar encaminades a "incrementar el rendiment que obtenen els pagesos de la seva feina i possibilitar que aquest li surti a compte".

Paral·lelament, s'han presentat les previsions de collita de préssec i nectarina per a Catalunya, que indiquen un creixement global del 27,5%, situant-se en les 520.980 tones. Per grups, el préssec rodó creixerà un 18,5%, el pla 29,7%, la nectarina un 33,4% i la pavia un 11,4%. En comparació amb les dades de l'any passat, aquestes dades representen una "recuperació parcial" del potencial productiu català, ja que la producció va caure de manera global un 28%.

Per demarcacions, la producció a Lleida no arriba al mig milió de tones potencials i es queda a les 486.060 tones, un 6% per sota de la producció aconseguida el 2017. A Tarragona, l'increment és més lleu a causa de l'afectació del virus sharka. Finalment, Barcelona recupera el seu "potencial productiu" i Girona manté la seva especialització en poma i estabilitza la seva producció de fruita d'os en poc més de les 1,5 tones.

Pel que fa a la previsió de collita, les dates varien segons la zona, de manera que podria avançar-se de 5 a 10 dies en algunes parts i, en altres, retardar de 2 a 3.

 

Interprunus, el 23º Fòrum Internacional del Préssec i la Nectarina

Mercolleida ha estat present al 23è Fòrum Internacional del Préssec i la Nectarina, organitzat per Afrucat a la seva seu a Lleida. En ell, s'han destacat les següents dades de previsió de collita:

Interprunus

- Espanya 1.298.679 t (+12%)

- Catalunya 520.980 t (+27,5%)

- França 210.219 t (+17%)

- Itàlia 1.216.009 t (+13%)

- Grècia 335.904 (-7%)

 

En definitiva, es constata la recuperació de la collita a nivell europeu després del declivi en la producció de l'any anterior. També es reflecteix el discret inici de campanya comercial de fruita primerenca.