Cooperatives Agroalimentàries estima una collita de 9 milions de tones de cereal

01-06-2023 - 11:26 - cereals i farratges

Cooperatives Agroalimentàries estima una collita de 9 milions de tones de cereal

El consell sectorial de Cereals de Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya ha realitzat una primera estimació de la collita de cereals de 9 milions de tones, fet que suposa un 48,5% menys respecte a la campanya passada. Per cultius, en blat tou s'assoliran els 5,05 Mt, en ordi 2,8 Mt, en blat de moro 2 Mt, en blat dur 318.305 tones, en civada 123.204 tones, sègol 32.135 i triticale i altres 108. El rendiment mitjà estimat en aquesta campanya és de 1,66 t/hectàrea. Cal destacar l'elevat volum d'hectàrees que no es recolliran per baix rendiment, perquè cultius com la civada, el sègol i els triticals s'han utilitzat per a aprofitament ramader.

La caiguda de la producció deguda a la sequera patida posa de manifest la necessitat de cercar noves tècniques i solucions que millorin el rendiment dels cultius i facin front als desafiaments del canvi climàtic. La investigació, la millora genètica i les noves varietats són les claus que té el sector per millorar-ne els rendiments, així com unes polítiques adequades de gestió de l'aigua que garanteixin l'accés sostenible a recursos hídrics adequats per a l'agricultura.

Una collita curta suposa un gran repte de logística per al sector cerealista que ha de garantir el subministrament normal i necessari al llarg de tota la campanya per cobrir les necessitats de consum de la important cabana ramadera nacional.

Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya recorda la necessitat d'una bona i organitzada gestió i planificació que ajudi a minimitzar l'impacte de la producció curta i afavoreixi la distribució de cereal al llarg de tota la campanya de comercialització.