El cereal apunta uns rendiments per sobre de la mitjana de les últimes 4 campanyes

26-05-2021 - 12:03 - cereals i farratges

El cereal apunta uns rendiments per sobre de la mitjana de les últimes 4 campanyes

La sectorial de Cereales de Cooperativas Agro-alimentarias de España ha analitzat els rendiments de la collita de cereals de 2021. Aquests es situen al voltant de les 4 tones per hectàrea, superior a la mitjana de les quatre últimes campanyes amb 3,59 tones per hectàrea, i lleugerament inferior a l'excepcional campanya 2020, amb 4,62 tones per hectàrea. No obstant això, el cereal presenta al camp un aspecte més sa i net que l'anterior campanya.

Un aspecte per destacar dels rendiments d'aquesta campanya és el manteniment positiu en la tendència a causa del millor maneig al camp, les bones pràctiques i al major ús de llavor certificada, al voltant del 40% en aquesta campanya, i gra condicionat per sembra.

Per comunitats autònomes el descens del rendiment és més acusat a Andalusia que se situa en les 2,56 tones per hectàrea, -27,7% respecte a la campanya anterior, a causa de la manca de pluges en els mesos de març i abril, encara que caldrà esperar el desenvolupament de la campanya a la qual queda encara recorregut. Aragó també presenta un descens en els rendiments del -17,3%, seguit del País Basc amb un -15,9%, Navarra amb un -14,7%, Castella-la Manxa amb un -12,8% i Castella i Lleó amb un -11,6%. La resta de les zones productores presenten descensos inferiors al 10%, llevat de Catalunya que millora els rendiments pel que fa a l'any passat en un 2,5%.

Tal com han destacat els tècnics de la sectorial, maig i juny són crucials per a una terminació adequada del gra, que aporti bons pesos específics i permeti el manteniment dels rendiments actuals.