El conflicte a Líbia alenteix la venda de corder i vedell

07-05-2019 - 14:57 - oví

El conflicte a Líbia alenteix la venda de corder i vedell

Les exportacions de corder i vedell viu des d'Espanya a altres països per a la celebració del Ramadà s'han vist afectades pel conflicte intern que viu Líbia. I és que ja fa alguns mesos que la situació en aquest estat africà s'ha intensificat i això ha afectat la comercialització del bestiar viu. El Ramadà és una festivitat important per al mercat del corder i del vedell i aquest any la campanya no ha estat tan bona com l'anterior.

Fonts del sector han coincidit en declaracions a Efeagro a posar l'accent en la delicada situació en aquest país com la causa que nombroses transaccions no s'hagin produït. A més, consideren que aquest conflicte "ha paralitzat el comerç" de coder viu en les setmanes prèvies al Ramadà. Aquesta aturada es produeix després d'un inici d'any que ja va ser dolent, i que tot i cert repunt al febrer va tornar a la caiguda de les exportacions davant el repunt de la violència a Líbia.

Encara que el comerç de corder viu a Líbia és el que marca la tendència, hi ha altres mercats destacats. Algèria, en aquest cas, era el primer mercat no comunitari per a la destinació de canals de corder, però actualment han imposat un aranzel molt elevat que ha minvat els enviaments.

La carn de vedella és una altra de les més consumides durant aquest mes de Ramadà i, des de l'Associació Espanyola de Productors del Boví de Carn (Asoprovac), també confirma que aquesta campanya de Ramadà "ha estat una mica més fluixa" que les anteriors, "fonamentalment per Líbia", que l'any passat "va funcionar molt bé". La situació interna del país fa que el comerç sigui "molt més complicat" i, d'acord a les seves dades, ha hagut encàrrecs ja "emparaulats" que finalment no s'han executat, encara que d'altra banda reconeix que altres operadors no s'han vist tan afectats per aquestes circumstàncies. En el cas de Turquia, un altre destí rellevant, ha tancat temporalment la concessió de llicències per a enviaments d'animals vius perquè podria estar negociant un nou certificat d'exportació d'àmbit europeu.

Des de l'Agència Marítima Blázquez, operadora del port de Cartagena, s'ha remarcat que la seva campanya prèvia al Ramadà ha estat similar a l'any anterior, quan Líbia ja va reduir les seves compres de forma considerable. No obstant això, el seu director ha matisat que en els dies previs a l'inici del mes de dejuni el comerç ha estat més animat que al febrer i març, quan les vendes van ser "fluixes" pel conflicte. En xifres, aquesta agència ha enviat uns sis o set vaixells mixtes (boví i oví), amb més de 5.000 caps de bestiar (la major part corders), a diferents països musulmans; a més, ha emès algun vaixell només de vedells (amb un miler de caps) per Líban.

La campanya del Ramadà, en termes del comerç espanyol de boví i oví, ha estat a la corda fluixa per a un sector que mira cap a la propera Festa del Corder per remuntar la situació.