Espanya és declarada oficialment indemne de brucel·losi ovina i caprina

18-03-2021 - 18:15 - oví

Espanya és declarada oficialment indemne de brucel·losi ovina i caprina

Espanya ha estat declarada per la Comissió Europea oficialment indemne de brucel·losi ovina i caprina i avança cap a l'eradicació de la brucel·losi bovina durant el 2021, ja que es preveu que aquest any pugui ser declarada també la província de Càceres, on l'últim cas de brucel·losi bovina es va produir el 2018.

Es tracta d'una gran notícia "històrica", en paraules de ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, per a qui la nova situació millorarà la competitivitat agrària i ramadera de país després de 25 anys de lluita contra la malaltia i d'aplicació homogènia de programes d'eradicació a través de campanyes de sanejament ramader, especialment en els últims anys.

"L'esforç conjunt de les administracions, els ramaders i els veterinaris ha aconseguit doblegar una malaltia que provocava importants danys econòmics i que suposava, a més, un risc per a la salut de les persones" ha assegurat el Ministeri d'Agricultura en un comunicat.

Aquest nou estatut va ser publicat al DOUE el passat 4 de març, a el reconèixer com oficialment indemnes de brucel·losi ovina i caprina a les províncies d'Almeria, Granada, Màlaga i Jaén, que encara no ho estaven. Amb elles, tot el territori nacional queda lliure de la malaltia.

Per la seva banda, la declaració de les províncies d'Àvila, Badajoz, Cadis, Còrdova, Huelva, Màlaga, Palència, Salamanca, Segòvia i Sevilla com oficialment indemnes de brucel·losi bovina suposa la inclusió en el corresponent annex d'àrees indemnes de totes les comunitats autònomes, excepte Extremadura (falta Càceres) i Cantàbria, l'estatut ja ha estat aprovat en el comitè permanent de Plantes, Animals, Aliments i Pinsos (PAFF per les sigles en anglès) i es publicarà pròximament.

Aquestes declaracions s'afegeixen a les efectuades en els anys anteriors, de manera que totes províncies espanyoles consten com oficialment lliures de brucel·losi ovina i caprina i, en el cas de la brucel·losi bovina, només quedarà per ser declarada com oficialment lliure la província de Càceres, que previsiblement complirà les condicions necessàries durant el 2021.