Espanya es manté com a primer exportador europeu de porcí i segon mundial el 2022

28-04-2023 - 12:00 - porcí

Espanya es manté com a primer exportador europeu de porcí i segon mundial el 2022

El sector porcí de capa blanca “ha viscut el 2022 un punt d'inflexió, on la seva resiliència i competitivitat ha marcat els seus resultats”. Així ho ha avançat a Madrid el director de la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc), Alberto Herranz, en una roda de premsa en què ha fet balanç de l'any 2022.

En una conjuntura complicada, ha explicat, “marcada per problemes com la guerra a Ucraïna, dificultats en el subministrament de matèries primeres, forta sequera, inflació creixent i un fort increment dels costos de producció, ha tornat a repetir com a líder en producció i en exportacions”.

Herranz ha apuntat que les dades “tornen a mostrar un sector molt fort, competitiu, consolidat i compromès”. De fet, Espanya es manté com a primer exportador europeu i segon mundial amb un volum de 2,93 milions de tones per valor de 8.279 milions d'euros.

Tot i que en volum s'han exportat 160.000 tones menys, en valor s'ha produït, segons ha matisat Herranz, un creixement de 560 milions d'euros, cosa que dóna un saldo comercial positiu de 7.720 milions d'euros.

Una dada que, “reconfirma el porcí com el sector amb millor saldo comercial de tot el sistema agroalimentari espanyol, davant de les fruites fresques i les hortalisses, llegums i patates”.

Per part seva, la producció total de carn va variar lleugerament a la baixa per situar-se en 5,07 milions de tones (5,18 el 2021), encara que va incrementar el seu valor un +22,5% fins a assolir els 10.870 milions d'euros.


Momento de reflexió i transició

Per al director d'Interporc, les circumstàncies que viu el sector, unides a les xifres obtingudes, també conviden a pensar que “potser estem en un moment per a la reflexió, el redisseny d'estratègies sectorials que enforteixin la sostenibilitat i la transició del sector als propers anys”.

Els reptes que s'entreveuen a mitjà termini són molt importants, ha indicat. Per això, aquestes dades també s'han d'interpretar en el sentit que “el sector comença a tenir una necessitat creixent de suports que contribueixin a consolidar el seu posicionament, competitivitat i resiliència als mercats de tot el món per mantenir el nostre lideratge”.

Així mateix, per afrontar aquests desafiaments, el director d'Interporc ha avançat que la Interprofessional està elaborant de la mà de tots els implicats al sector un Pla Estratègic “que permetrà identificar les respostes necessàries de cara al futur”.


Evolució de les exportacions

Daniel de Miguel, director Internacional d'Interporc, ha exposat que “les empreses de porcí de capa blanca venen a més de 111 mercats, als quals cal sumar-hi els països de la Unió Europea”.

Un èxit que es deu, segons recalca de Miguel, “a la política de diversificació de mercats que segueix el sector i que el 2022 va portar a créixer a 27 dels 30 primers països als quals exportem”.

De fet, segons ha puntualitzat “tot i que l'èxit és evident, el sector continua afrontant importants reptes en internacionalització, ja que no només hem de seguir diversificant en mercats sinó també als diferents canals de venda per arribar als diferents segments poblacionals dels països destinació”.

Avui, més de 4.000 milions de consumidors de tot el món tenen a la seva disposició productes de porcí de capa blanca d'Espanya. "I això és un orgull per al nostre sector", ha conclòs de Miguel.