08-05-2025 - 17:00 - porcí
El director general de la Interprofessional Agroalimentària del Porcí de Capa Blanca (Interporc), Alberto Herranz, ha assegurat que el sector porcí espanyol està preparat per afrontar escenaris d’incertesa derivats de les tensions comercials internacionals, tot i que ha advertit que “el que realment preocupa no són tant els impactes comercials directes —que, fins i tot en una situació extrema amb els Estats Units, afectarien menys de l’1% de les nostres exportacions—, sinó els efectes indirectes que aquestes tensions poden generar sobre els costos i la competència global”.
Durant la seva participació en l’esdeveniment ‘Impacte de la Doctrina Trump en el comerç espanyol: a la recerca de nous mercats a Àsia (la Xina) i Iberoamèrica (Mercosur)’, celebrat al Centre d’Estudis Financers de Madrid, Herranz ha destacat que, en un context global i inestable, dependre d’un únic soci comercial o quedar atrapats en tensions bilaterals suposa un risc per a l’equilibri del sector.
En aquest sentit, ha subratllat que la diversificació de mercats, que el sector porcí porta aplicant des de fa anys, “no és una opció, sinó una necessitat estratègica”. Un dels eixos clau és l’enfortiment de les relacions amb la Xina, que representa actualment el 19,9% del total de les exportacions del sector i ofereix marge de creixement, especialment en productes d’alt valor afegit i en el canal HORECA.
La rellevància d’aquest mercat també va ser destacada pel ministre conseller de l’Ambaixada de la Xina a Espanya, Qu Xun, que va posar en valor les sòlides relacions comercials i institucionals entre ambdós països i va assenyalar que la Xina es presenta com el nou gran destí d’exploració i cooperació per a Espanya, tal com ho van ser Amèrica i les Filipines en el passat.
Per part de l’Ambaixada d’Espanya a Washington, Pilar de Carlos, consellera comercial, va abordar les polítiques aranzelàries impulsades per l’administració Trump i va defensar que, més que una guerra comercial, es tracta d’una estratègia per posicionar els països davant dels Estats Units i conèixer què poden oferir.
Fernando Burgaz, president de la Fundació Fòrum Agrari, va coincidir que aquest escenari s’ha d’entendre com una oportunitat i no com una amenaça, defensant la necessitat de buscar nous mercats i consolidar la presència en aquells on ja s’està present.
Durant la trobada, es va concloure que els efectes d’aquestes polítiques aranzelàries són desiguals segons el sector, sent l’oli d’oliva, l’oliva de taula i el vi alguns dels més afectats per les tensions comercials internacionals.