La UE i els EUA acorden suspendre els aranzels que també afectaven el sector agroalimentari

09-03-2021 - 11:17 - porcí

La UE i els EUA acorden suspendre els aranzels que també afectaven el sector agroalimentari

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el mandatari dels Estats Units, Joe Biden, van acordar aquest divendres suspendre els aranzels que s'han aplicat mútuament per les disputes sobre Boeing i Airbus. De moment, aquesta mesura s'aplicarà tant en aeronaus com en productes que no són aeronaus durant un període inicial de quatre mesos.

La UE i els Estats Units s'havien imposat recíprocament tarifes de represàlia en la llarga disputa dirimida per l'Organització Mundial de Comerç sobre la concessió de subsidis, respectivament, a l'empresa aeroespacial europea Airbus i la nord-americana Boeing. Uns impostos que també han afectat el sector agroalimentari, especialment el vi, l'oli i l'oliva de taula, però també la carn de porc europea i alguns derivats carnis.

Nombroses organitzacions i entitats espanyoles ja s'han pronunciat al respecte. Cooperatives Agro-Alimentàries i les organitzacions agràries Asaja i Unión de Uniones, per exemple, han celebrat aquest dilluns l'acord i han demanat que sigui definitiu. "Esperem que en aquest període de quatre mesos culminin les negociacions, el sector quedi lliure completament d'ells i torni la normalitat que es va perdre", ha declarat el director general de Cooperatives Agro-Alimentàries, Agustí Herrero.

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, també s'ha mostrat esperançat i ha qualificat d'"excel·lent notícia" l'acord. "Això obre una nova etapa amb l'Administració nord-americana per dur a terme un diàleg transatlàntic que ens permeti unir interessos i deixar de banda una disputa que ha afectat al nostre sector agroalimentari de manera molt seriosa", ha recalcat Planas.

Per la seva banda, per al secretari general de l'organització agrària COAG, Miguel Blanco, "és una molt bona notícia, perquè afecta sectors emblemàtics i molt importants per a les exportacions agroalimentàries espanyoles, com oli, vi, oliva de taula o lactis". Blanco ha recalcat que, segons les seves estimacions, els aranzels han tingut un impacte en el sector agroalimentari espanyol proper als mil milions d'euros.

Finalment, la Federació Espanyola d'Indústries de l'Alimentació i Begudes (FIAB), ha qualificat de positiva la notícia i ha instat les dues parts a pactar la seva cancel·lació "definitiva".

El gravamen aplicat per Estats Units -d'un 25% addicional- era vigent des d'octubre de 2019 per a les importacions de determinats productes procedents d'Espanya, França, Alemanya i el Regne Unit. Aquest impost addicional va motivar una forta reacció en contra per part del sector agroalimentari espanyol, i fins i tot les àrees més afectades es van aglutinar en una plataforma per reclamar a l'Executiu que fes tot el possible en l'àmbit diplomàtic per revertir la situació, davant el risc de perdre quota en el mercat nord-americà després d'anys d'esforç i inversió en promoció.