Una granja d'Osca s'emporta el Porc d'Or de Diamant

02-12-2019 - 11:23 - porcí

Una granja d'Osca s'emporta el Porc d'Or de Diamant

Més de 1000 professionals de sector porcí es van reunir al Palau de Congressos d'Osca en la celebració de la XXVI edició dels premis Porc d'Or a l'excel·lència en la producció porcina, en la qual l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), organitzador dels premis, va fer lliurament de 48 guardons Porc d'Or a un total de 44 granges de porcí pertanyents a 16 províncies i set comunitats autònomes, com a reconeixement a la seva professionalitat, esforç i extraordinària tasca.

Una edició més, els premis han estat recolzats per Zoetis i Interporc, a més de comptar aquest any també amb l'impuls local de Agropal, entre altres empreses de el sector patrocinadores i col·laboradores com Mercolleida.


Osca, Pontevedra i Burgos aconsegueixen els premis especials

El que és considerat com el màxim guardó, el premi especial Porc d'Or de Diamant, que reconeix l'eficiència productiva en general, s'ha quedat a la província amfitriona, concretament a la granja Laguarrés - Agropecuaria del Isábena, de l'empresa Mazana Piensos Compuestos, situada a la localitat de mateix nom.

D'altra banda, el premi especial Porc d'Or del MAPA, lliurat pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, que valora especialment els paràmetres relacionats amb la "Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient", ha anat a parar a Pontevedra a Granja Cruces, de l'empresa Nudesa, a Vila de Cruces.

Burgos ha estat reconeguda per la seva innovació mitjançant el premi especial Porc d'Or Zoetis a la Innovació que s'ha dut Granja Romaniega, de Agrocesa - Vall Companys Grup, localitzada en Caleruega.


Uns premis molt repartits

Pel que fa a les 45 estatuetes restants, lliurades en funció dels criteris de Taxa de Parts, Longevitat i Productivitat Numèrica, s'han repartit de la següent forma. Aragó i Catalunya comparteixen la primera posició -com ja va passar l'any passat- amb 15 premis (sis ors, cinc plates, quatre bronzes), cadascuna d'elles. En el cas d'Aragó, a més d'alçar-se amb el Porc d'Or de Diamant, ha rebut tretze estatuetes (quatre ors, cinc plates i 4 bronzes) per tretze granges d'Osca; i dos ors per a dues granges de Saragossa. Catalunya per la seva banda ha obtingut nou estatuetes (tres ors, quatre plates i dos bronzes) per a vuit granges de Barcelona; quatre (tres ors i una plata) per a tres granges de Girona; i un bronze per a granges de Lleida i Tarragona.

Navarra ha estat la següent comunitat més premiada amb un total de sis Porc d'Or (dues plates i 4 bronzes). A continuació, Galícia, que a més de rebre el premi especial del Ministeri, ha aconseguit tres guardons més: dos bronzes per a dues granges d'Ourense i una plata per la Corunya. El segueix Castella i Lleó: a el premi especial a la innovació que ha obtingut Burgos, cal sumar una estatueta d'or per a una granja de Zamora i una estatueta de bronze que ha anat a parar a Segòvia. Finalment, tanquen la classificació Castella-la Manxa amb dos ors (Albacete i Toledo); i la Rioja amb dues plates.


Bases dels premis Porc d'Or

Els premis Porc d'Or es concedeixen a les granges que remeten periòdicament les seves dades al BDporc (Banc de Dades de Referència del Porcí Espanyol), atenent als criteris de Longevitat (LG), Taxa de Parts (TP) i Productivitat Numèrica (PN ). Les granges aspirants pertanyen a cinc categories en funció de el cens a la granja (1a fins a 200 truges, 2a de 201 a 500 truges, 3a de 501 a 1.000 truges, 4a de 1.001 a 2.000 truges i 5a més de 2.001 truges). Es nominen vuit granges per cada criteri en cada categoria, el que resulta en un total de 120 nominacions. En el cas dels premiats, s'estreguen una estatueta d'or, de plata i de bronze al primer, segon i tercer classificat, respectivament, per a cada criteri i categoria, sumant el total dels 45 premis.

A aquests 45 guardons cal afegir els tres premis especials que ressalten característiques destacades de les granges, com les seves mesures de benestar animal, sostenibilitat, innovació i eficiència. Aquests premis són: el Porc d'Or de Diamant; el Porc d'Or del MAPA a "Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient"; i el Porc d'Or Zoetis a la Innovació.

El jurat, encarregat de determinar què explotacions estan nominades als premis i quins seran guardonades, està compost per personalitats de reconegut prestigi en la indústria porcina, la investigació ramadera i l'administració.